• Zapisal/a: masa
  • Objavljeno v: Prispevki
  • Ustvarjeno: 2021-03-23
  • Ogledov: 8013
  • Komentarjev: 0

Kako negovati brazgotino po carskem rezu, da bo čim manj vidna?

Vse ženske dobimo nekaj neželenih spominkov, ki nastanejo med samo nosečnostjo in kasneje ob porodu. Govorimo predvsem o strijah, povešeni koži in nekoliko bolj ohlapnem trebuščku. Če tudi vi spadate v skupino tretjine mamic, ki so dostavile otročka na svet s pomočjo carskega reza, imate verjetno še en dodatek v zbirki: brazgotino po carskem rezu. Preberite več o tem, kako negovati brazgotino po carskem rezu, da boste lahko same vplivale na njeno celjenje in vidnost. 

Dejavniki, na katere nimate veliko vpliva

 

Vsaka ženska bo zaradi carskega reza dobila brazgotino. Njen videz po operaciji pa je odvisen od več dejavnikov, med katerimi so tudi tisti, na katere nimate vpliva. To so predvsem:

· koliko časa je preteklo od carskega reza,

· vrsta reza na koži, ki ga opravi zdravnik (vodoravni, navpični),

· ali ste že imele carski rez pri prejšnjem otroku,

· načini zašitja reza in uporabljeni materiali (sterilni trakovi, šivi, lepila ali sponke),

· kako se je vaše telo zacelilo,

· vaša struktura kože,

· nagnjenost vašega telesa k brazgotinam.

Kako lahko brazgotino negujete same? (nekaj praktičnih napotkov)

 

Navkljub temu, da na določene dejavnike ne morete vplivati, pa še vedno lahko zelo veliko naredite same. Primerna skrb za brazgotino je ključnega pomena za celjenje in njen videz. Tukaj je nekaj nasvetov, kako lahko to storite.

· Brazgotina naj bo vedno čista. Po tuširanju ali kopeli pa se izogibajte močnemu drgnjenju kože z brisačo.

· Telesu dajte čas, da se brazgotina na trebuhu lahko zaceli. Zato se izogibajte pretiranemu upogibanju ali zvijanju telesa, nenadnim gibom in ne jemljite v roke težjih stvari, kakor je težek vaš otroček. Zato za nekaj časa opustite intenzivno vadbo. Vseeno pa so priporočljivi sprehodi, da povečate pretok krvi.

· Zrak spodbuja celjenje poškodbe kože, zato poskrbite tudi za to, da je brazgotina vsaj malo na zraku.

· Če je zdravnik zaprl rez s šivi, ki se sami od sebe ne razgradijo, potem morate iti na pregled, zato da vam bo zdravnik lahko šive odstranil. Če pustite šive dlje, kot je priporočeno, lahko pride do nepravilnega brazgotinjenja. Vsekakor se z zdravnikom pogovorite o tem, koliko pregledov potrebujete po opravljenem carskem rezu, saj potrebujete nekoliko drugačno obravnavo kot porodnice, ki so imele vaginalni porod.

· Po tem, ko se rana zaceli in nastopi proces brazgotinjenja, si vzemite nekaj časa za redno masiranje brazgotine. Masaža namreč stimulira kožo in spodbuja pretok krvi, kar posledično spodbuja celično rast in postopoma vpliva na zmanjšan videz brazgotine. S kazalcem in sredincem masirajte brazgotino s krožnimi gibi od 5 do 10 minut na dan. Če želite, nanesite kremo pred masažo, kot je silikonski gel.

· Uporabite izdelke iz silikona, kot je silikonski obliž ali gel, ki ga aplicirate neposredno na rez. Silikon obnavlja kožo in krepi vezivno tkivo. Hkrati mehča in ravna brazgotine ter zmanjšuje bolečine.

Vsaka brazgotina po carskem rezu gre skozi tri faze – kako ukrepati v vsaki fazi?

 

1. Spodbudite proces celjenja in se izognite keloidnim in hipertrofičnim brazgotinam

 

V prvi fazi brazgotinjenja je pomembno, da takoj po nastanku rane začnete spodbujati proces celjenja. S pravilno nego se boste izognile nastanku hipertrofičnih in keloidnih brazgotin. Gre pravzaprav za jasno vidne, neredko rdeče in odebeljene brazgotine, ki velikokrat nastanejo kot posledica nepravilnega celjenja.

· Hipertrofična brazgotina je dvignjena nad nivo kože, je debelejša in bolj trda, vendar ostaja v mejah svojih prvotnih robov (tam, kjer je bil napravljen kirurški carski rez).

· Keloidna brazgotina se pojavi, ko se brazgotinsko tkivo razširi čez prvotne meje rane, kar povzroči nastanek grudastega tkiva okoli reza.

Težko je vnaprej določiti, ali bo vaše telo razvilo keloidno ali hipetrofično brazgotino. Sicer pa so raziskave pokazale, da po operaciji obstaja kar 50 odstotna možnost, da bo brazgotina postala hipertrofična. Največkrat se to zgodi takrat, kadar gre za prekomerno izgubo vlage v brazgotini. Vendar to lahko z ustreznimi izdelki preprečite.

Katere izdelke uporabiti v fazi celjenja rane?

 

· Scarban silikonski obliž je posebej namenjen negi brazgotine po carskem rezu. Vaši koži nudi optimalno celjenje in pomaga preprečiti nastanek keloidnih in hipertrofičnih brazgotin. Tvorba brazgotin se zmanjša, manj je pordelosti, videz brazgotine se izboljša. Zmanjša se tudi nadležno srbenje in bolečine.

· Epicyn hidrogel s svojimi aktivnimi snovmi odstranjuje povzročitelje vnetij, saj deluje protivnetno in antibakterijsko, ter ohranja stabilen pH in spodbuja aktivno regeneracijo tkiva. Gel se hitro vpije v kožo in ne draži kože. Hidrogel je učinkovit tudi pri procesu zdravljenja in zmanjšanja novih in obstoječih hipertrofičnih in keloidnih brazgotin.

2. Navlažite brazgotino in pospešite obnovo poškodovane kože


Takoj, ko se rana prične celiti, je pomembno, da poškodovano kožo vlažite. Z dodajanjem vlage vzdržujete kožno pregrado in posledično lahko omejite nastajanje brazgotin. Dodatno vlaženje izdatno pripomore k temu, da se v brazgotini ne bi nabralo preveč kolagena. Preveč kolagena v poškodovani koži namreč lahko povzroči nastanek keloidne brazgotine, ki je dvignjena in večja od začetnega reza, lahko pa je tudi srbeča in boleča.

Katere izdelke uporabiti v fazi vlaženja?

 

· Scarban silikonski obliž po carskem rezu skrbi za vašo brazgotino tako, da zmanjšuje izgubo vlage. Njegovo delovanje zagotavlja hidratacijo povrhnjice. Povečana hidratacija kože pa zagotavlja hitrejšo obnovo poškodovane kože na območju brazgotine, ki je nastala kot posledica carskega reza.

· Alhydran negovalna gel krema neguje in vlaži poškodovano kožo ter zmanjšuje srbenje. Močne vlažilne lastnosti ji daje aloe vera in visoke ravni olj in maščob. Negovalno gel kremo lahko uporabite takoj, ko se rana zaceli.

3. Estetsko izboljšanje videza brazgotine

 

Po tem, ko se rana dobro zaceli in se tkivo optimalno zabrazgotini (tkivo bo manj zabrazgotinjeno in vidno, če boste sledile prejšnjima dvema fazama nege), lahko nadaljujete s silikonsko terapijo za hitrejše okrevanje brazgotin po carskem rezu.

V tej tretji in zadnji fazi gre za to, da s pomočjo silikonskih obližev in silikonskih gelov zmanjšate vidnost brazgotine po carskem rezu. Silikonska terapija bo brazgotino izboljšala iz estetskega vidika, prav tako pa lahko pričakujete tudi, da bo koža bolj gladka ter manj pordela in srbeča.

Katere izdelke uporabiti v fazi estetske korekture?

 

· BapScarCare linija izdelkov za nego brazgotin je sestavljena iz silikonskega gela z dodanim vitaminom E, ki poskrbi za to, da bo brazgotina videti bolj ravna, voljna in tanjša, ter iz različnih silikonskih obližev, kot so prozorni in ekstra tanki silikonski obliži ter pralni silikonski obliži za večkratno uporabo, med katerimi je na voljo tudi izjemno prožen pralni silikonski obliž po carskem rezu.

· Scarban linija izdelkov je še posebej namenjena negi brazgotine po carskem rezu. Samolepilen in pralen silikonski obliž po carskem rezu je zasnovan tako, da pokrije brazgotino, ki je nastala po operativnem posegu, in pomaga pri temu, da brazgotina postane bolj prožna, tanjša in gladka. Enako delovanje nudi tudi Scarban silikonski gel velvet touch.

Kaj je še koristno vedeti o silikonskem obližu Scarban?

 

Carski rez – da ali ne? Naročiti obliž vnaprej ali po posegu?  

 

Scarban silikonski obliž za nego brazgotine po carskem rezu je novejši izdelek na slovenskem tržišču. Uporabljajo ga že mnoge mamice, ki so izjemno zadovoljne z rezultati in enostavno uporabo. Čeprav v času nosečnosti morda ne boste vedele, ali boste imele carski rez, se lahko vnaprej pripravite na morebitne zaplete pri negi rane.

V splošnem velja, da je vnaprej načrtovanih carskih rezov procentualno približno enako število kot urgentnih carskih rezov, na katere se nosečnice ne morejo vnaprej pripraviti. Vendar pa je Scarban obliž zasnovan tako, da ga lahko pričnete uporabljati, ko bo rana zaceljena. Zato boste imele po posegu še nekaj časa za naročilo in uporabo silikonskega obliža. Paket Scarban Recovery Kit C-section je lahko tudi odlično in predvsem uporabno darilo za vse nosečnice.

Inovativna tehnologija za zdravljenje in preprečevanje brazgotin po carskem rezu

 

Scarban silikonski obliž združuje tehnologijo za zdravljenje neobičajnih brazgotin (hipertrofične in keloidne brazgotine) ter za preprečevanje neobičajnega razvoja brazgotine po carskem rezu. Gre pravzaprav za to, da pomaga pri zdravljenju kirurških brazgotin, kar carski rez tudi je. Na eni strani pomaga pri estetskem vidiku, da je brazgotina manj vidna, na drugi strani pa zmanjšuje težave s pordelostjo, srbenjem, nelagodjem in drugo.

Za nove in obstoječe brazgotine in za vse vrste kože

 

Silikonski obliž za nego brazgotine po carskem rezu je učinkovit tako za nove kot za obstoječe brazgotine.

Varen, udoben in obstojen obliž za medicinsko uporabo

 

Scarban obliž je povsem varen za uporabo. Izdelan je iz 100 odstotnega silikona za medicinsko uporabo. Material iz silikona (tekstilni sloj pa je izdelan iz poliamida in elastana) je mehak in elastičen, zato nudi veliko mero udobja. Poleg tega je silikonski obliž pralen in zato obstojen za daljše obdobje, brez da bi pri tem izgubil adhezivne lastnosti.

Zaščita pred soncem (UPF 50)

 

Poškodovano kožo je potrebno zaščititi pred soncem, saj se koža lahko dodatno razdraži zaradi opeklin, hkrati pa obstoječe brazgotine postanejo temnejše barve in se lahko tudi trajno obarvajo, še posebej v prvih mesecih po posegu. V primeru, da boste brazgotino izpostavili soncu, pa vam optimalno zaščito pred soncem nudi silikonski obliž z visoko zaščito UPF 50.

Kdaj začeti z uporabo obliža?

 

Z uporabo silikonskega obliža lahko pričnete takoj, ko se rana ustrezno zaceli in ne kaže znakov vnetja.

Koliko časa uporabljati obliž (tretma)? Koliko časa na dan?

 

Če želite doseči vidne rezultate zmanjšanja brazgotine po carskem rezu, je priporočljivo, da Scarban pralni obliž nosite vsak dan od 8 do 12 ur skupno v 6 do 8 tednih. Tudi paket za zdravljenje brazgotin zagotavlja uporabo za toliko časa.  

Paketu je priloženo blago milo za čiščenje silikonskega obliža

 

V paketu Recovery kit C-section boste poleg pralnega silikonskega obliža našle tudi blago milo za čiščenje in vzdrževanje obliža. Paketu so priložena tudi navodila za uporabo.

Kombiniranje silikonskega obliža s silikonskim gelom

 

Uporabo Scarban silikonskega obliža za nego brazgotine po carskem rezu lahko kombinirate z uporabo silikonske kreme za nego brazgotin, kot je Scarban velvet touch silikonski gel. Na primer, preko noči si namestite na brazgotino silikonski obliž, preko dneva pa dvakrat nanesete silikonski gel na očiščeno in suho kožo. 

Komentiraj