• Zapisal/a: text_none_author
  • Objavljeno v:
  • Ustvarjeno: 2017-06-23
  • Ogledov: 1255
  • Komentarjev: 0

Olje grozdnih pešk

Rastlinska olja so naravne snovi rastlinskega izvora, ki so sestavljene iz trigliceridov maščobnih kislin in njihovih spremljevalcev. Maščobne kisline predstavljajo 84-96 % teže

celotne molekule. Od kemijske zgradbe maščobnih kislin so odvisne lastnosti maščob.

Poznamo jih veliko vrst: laneno olje, olivno olje, mandljevo olje, orehovo olje, itd...

Ta teden bom izpostavila olje grozdnih pešk. To odlično olje se nahaja v kozmetiki Suki in naravni otroški liniji Gemma.

Nekaj besed o rastlinskih oljih:

Rastlinska olja so naravne snovi rastlinskega izvora, ki so sestavljene iz trigliceridov maščobnih kislin in njihovih spremljevalcev. Maščobne kisline predstavljajo 84-96 % teže

celotne molekule. Od kemijske zgradbe maščobnih kislin so odvisne lastnosti maščob.

Poznamo jih veliko vrst: laneno olje, olivno olje, mandljevo olje, orehovo olje, itd...

 olje

Olje iz grozdnih pešk

Visoka vsebnost nenasičenih maščobnih kislin je ena izmed pomembnih značilnosti olja iz grozdnih pečk. Vsebuje velik delež nenasičenih maščobnih kislin (88,4 %) in majhen delež nasičenih maščobnih kislin (11,6 %). Pomembna med nenasičenimi maščobnimi kislinami je linolna kislina, ki je poznana tudi kot n-6 kislina. Je ena od esencialnih maščobnih kislin, ki je naš organizem ni sposoben proizvesti sam. Zato jo moramo nujno dobiti s hrano.

Olje iz grozdnih pečk vsebuje tudi vitamine E, A in C.

Vsebnost vitamina E je zelo visoka, od 60-120 mg/100 g.

Zaradi tega dejstva je olje iz grozdnih pečk tudi eno najbolj stabilnih olj.

Trda lupina pešk:

Lupina pešk je izredno trda, kar pomeni še dodaten plus za olje, ki je s tem odlično ohranjeno v sredini, zaščiteno pred zunanjimi onesnaževalci ali morebitnimi strupi.

Katera sestavina v olju je tako učinkovita?

Procianidin je najuspešnejši lovec prostih radikalov. Zato je olje tako učinkovito pri zaščiti celic pred poškodbami.

Med ostalimi blagodejnimi učinki aktivne sestavine grozdnih pešk delujejo kot antioksidanti. To je dokazala tudi študija, kjer se je zdravim prostovoljcem, ki so jemali ekstrakt grozdnih pešk, nivo antioksidantov v krvi bistveno povišal. Antioksidanti so sicer snovi, ki uničujejo proste radikale.

 grozdje

Blagodejen vpliv grozdnih pešk na vašo kožo

Ima regenerativne in rekonstruktivne učinke na poškodovano kožo. Pomaga ohranjati normalno strukturo epitelnih celic, tako da deluje na kožne membrane.

Še posebej dobre rezultate daje pri obnavljanju občutljive kože okoli oči. Olje iz grozdnih pečk veliko uporabljajo tudi maserji pri masažah, saj ga koža lepo vpije in tako ne pušča mastnih madežev.

Polifenoli (resveratrol, katehin, epikatehin, kvercetin) so zaslužni, da je grozdje cenjena sestavina številnih preparatov, namenjenih za nego. Delujejo kot svojevrsten ščit, saj povrhnjico varujejo pred škodljivimi vplivi iz okolice, spodbujajo krvni pretok, skrbijo za naravno elastičnost in vlažnost kože ter jo ohranjajo mehko in nežno.

Ker olje ne masti in ne maši por, je priporočljivo pri negi mastne in problematične kože. Izredno dobre rezultate ima tudi proti starostnim pegam. Hitro vpije v kožo in deluje proti gubam, dernmatitisu, aknam, strijam…

Je odlična zaščita pred sončnimi opeklinami, alergijami in deluje antimikrobno.

Olje grozdnih pešk nikoli ne nanašamo direktno na kožo! Lahko se meša z drugimi olji ali ostalimi sestavinami, ki blagodejno vplivajo na kožo.

Olje grozdnih pešk v kulinariki

je zelo cenjeno jedilno olje. Z njegovo pridelavo so začeli najprej v Franciji, danes pa so glavne pridelovalke tega olja še Španija, Italija, Kalifornija in Argentina. Primerno je tako za kuhanje kot za pečenje; žal s tem uničujemo tudi njegovo zdravilno esenco. Bolj priporočljivo ga je zato uporabljati kot začimbo k že pripravljenim mesnim in zelenjavnim jedem ali pa solatam.

Zanimivost:

Poznano je že iz antičnih časov, da je vsestransko uporabno, pa pričajo tudi proizvajalci violin, ki ga uporabljajo za zaščito lesa teh ročno izdelanih inštrumentov.

 

Oznake:

Komentiraj